Kezdők hibái 1. – Sablon

Kezdőként az ember sok-sok hibát elkövet egy weboldal elkészítésekor. Ezek azonban remek iskolát jelentenek, nagyon sokat lehet tanulni egy-egy kudarcból. Ami ez elején még akár több órás munka, az pár rontás és némi rutin után akár pár perces is lehet. Vannak azonban olyan dolgok, amelyek a teljes munkát tönkre tehetik, ha az ember nem figyel oda. Nagyon nem mindegy, milyen sablonnal dolgozunk.

Amikor az ember kezdőként ott áll a végleges(nek tűnő) drótvázzal, a telepített Wordperssszel, nehéz választás elé kerül:

milyen sablont használjon?

Hiába hívták fel a figyelmet mindenhol arra, hogy drága sablont csak akkor érdemes venni, ha a tényleg minden funkcióját ki tudjuk használni és pontosan adaptálható az adott vállalkozás profiljához. És persze stabil fejlesztői háttérrel rendelkező csapat készítette.

Elkapott a hév. A férjem honlapjához valami nagyon ütőset akartam. Napokig böngésztem a megbízhatónak minősített oldalakon a sablonokat és megtaláltam az IGAZIT. Nyolcvan dollárba került, de nem érdekelt, mert már láttam magam előtt a csodálatos honlapot. Három napom ment el arra, hogy a drága és szép sablont átdizájnoljam. Az elején, az egyszerűbb felépítésű oldalaknál nem is volt semmi gond. Aztán jött a feketeleves.

Azokat az elemeket ugyanis, amelyek miatt megvettem a sablont, képtelen voltam adaptálni.

A sablon ugyanis nem engedte, hogy csak egy orvos legyen a rendszerben. Mint kiderült, valójában egy magánklinikára vagy praxisközösségre optimalizálták, mindenképpen több szereplőnek kellett a rendszerben lennie. És ez a kitétel a sablon leírásában nem szerepelt.

Majdnem sírógörcsöt kaptam. A hátam pedig már egy napja görcsben állt, mert semmi mással nem tudtam és nem is akartam foglalkozni, csak a csodahonlapommal. Megpróbáltam ezredszerre is azt, ami nem működött. Korábbi html ismereteimnek hála bátran belenyúltam a kódokba is. Eredménytelenül. A harmadik meddő nap késő estéjén aztán kidobtam az egészet.

Annyi hasznát vettem a sikertelen projektnek, hogy láttam, az eredeti elképzeléseimen mit és hol szükséges finomítani. Választottam egy egyszerű sablont, amelyet a kezdők “gyorsaságával” viszonylag rövid idő alatt használhatóvá tettem.